Historien om skistua

25. januar 1896 ble Skistua offisielt åpnet med 100 gjester tilstede. En prektig hytte med spisesal, kjøkken og to mindre rom. På kvisten var det sengeplass for 40 personer samt ett rom for betjeningen. Tilstrømmingen til marka fortsatte å øke og Skistua måtte utvide syv år senere, og nok en gang i 1929, men da vestover med en ny flott sportsstue og sanitæranlegg i kjelleren.

2. verdenskrig ble Skistua okkupert av tyskerne. Den var temmelig herjet etter krigen og reparasjonsarbeidet fortsatte helt fram til høsten 1946. Da var Skistua tilbake i samme stand som før krigen.

Natt til 1. januar 1947 brøt det ut brann i bygningen, men da brannvesenet ankom var dessverre alt ødelagt. Skistua var bare en rykende ruinhaug. Planer, tegninger og kostnadsoverslag ble raskt utarbeidet, og byggearbeidet ble igangsatt. Den nye Skistua ble åpnet sommeren 1950. Skistua sin storhetstid var på 50 og 60-tallet.

Skiklubben fikk etter hvert økonomiske utfordringer med å drifte Skistua pga. økte kostnader og på midten av 70-tallet ble derfor Skistua overdratt til Trondheim kommune. Selv med kommunen som eier ble vedlikeholdet heller mangelfullt. Den var på 90-tallet helt eller delvis stengt i lengre perioder. Tidlig på 2000-tallet var det kun åpent i helgene, men etterhvert helt stengt og flere år gikk uten at noe skjedde. I 2006 ble det endelig vedtatt restaurering av Skistua samt utvidelse på parkeringsplassen Henriksåsen og Lille Gråkallen.

Høsten 2007 ble Skistua nyåpnet etter en omfattende rehabilitering, og fremstår i dag som Bymarkas storstue. Prima har fra 2009 til 2021 servert kaffe med mer til befolkningen i Trondheim. Skistua har også blitt et attraktivt sted for kurs, møter, konferanser og selskap. Det er et variert tilbud med kafé og restaurant med alle rettigheter. Skistua har blitt kjent for å levere kvalitetsmat på et høyt nivå.